Mumsigt...... fredags snacks där fiskar inte finns

200 gram mjukost (ex:eldorado mjuksost eller philadelphiaost,bonjour)
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt ,peppar, oregano kryddor du gillar
dekorering: röd , svart rom från garant
lite olivolja
 
Blanda ihop mjukosten o creme fraichen med finhackad lök o salt och peppar samt oregano, olivolja. Fram med en liten skål och täck med plastfolie och häll ner blandningen. Låt stå kallt i några timmar ca 4 timmar tippa ut försiktigt på en tallrik. Bred röd kaviar över halva och bred svart över den andra halvan. Fördela ut kexen runt omkring, glufsa=)!

Bouna Appetito !!! ;-) 

 

 
 
 
myTaste.se

INBAKAD OST i Smördeg

Visst är det mysigt att mellanlanda så här mitt i sommar veckan och varva ner med lite god mat och ett glas vin.

 

 

smördeg skurna i kvadrater
ca 200 gr ost typ ricotta, chevré vad du vill mjukost
honung och kryddor som oregno, timjan
1 ägg
ruccula eller den sallad du ska ha
olivolja
flingsalt

 

Sätt ugnen på 225°C. Fördela osten på varje smördegsbit.Ringla över honung samt kryddor.Forma varje kvadrat till en liten påse. Ställ på en plåt med bakplatspapper. Vispa upp ett ägg lätt med gaffel
Pensla på smördegen ,krydda lätt över med de smaker du gillar ringla över med olivolja och in i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

 

 

 

myTaste.se

Smördegssnurror med vad du vill

Du smaksätta dina snurror med vad du vill. Jag kom på lite i all hast att jag ville bjuda på dessa på picknick så denna varianten gjorde med ost pesto, kryddor, oliver.

 

Smördegssnurror

 

1 ark färdigkavlad smördeg, crème fraiche, grön pesto, riven ost eller hackad, oregano, provensalska kryddor, salt, 2 msk gröna oliver hackade 

 

Blanda crème fraiche och ett par msk pesto och smaka , när du e nöjd bred ut det på ett tinat smördeg. Toppa med ost, oliver. Krydda med salt och kryddor. Gör precis som en rulltårta och låt rullarna gärna vila i kyl eller frys en stund innan du skär i dem. Skär i centimetertjocka skivor, för gräddning lagom till servering. Grädda på bakplåtspapper, 200° i 15 minuter. Servera snurrorna ljumma eller kalla som drinktilltugg eller till picknick.

 

 

 
 
myTaste.se

Curry a là Tango

600 gram lammfile, nötkött eller vad du tänker ha
ca 4 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 - 4 st röda ,gröna chilifrukter tänk på att styrkan inte är den samma o smaken inte samma heller .Den gröna är vassare spetsigare.
salt
2 tsk gurkmeja
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk chilipeppar
1 hel kanelstång eller 2 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
4 tomater eller 1 burk krossade OBS ha inte vatten i då!
1 msk tomatpure
1 nypa socker
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
spenat, grovt hackad

 


Hacka  ingefära, vitlök och lök, chilifrukter och tomat.Det viktiga här , HA INTE BRÅTTOM då blir det MIERDA av det hela OK?!!! Stek kryddorna: kanel, kardemumma, spiskummin i olja i en djup panna i medelvärme rör om några minuter tills allt är blandat och det skummar. Häll ingefära vitlök och låt det skumma ett tag OBS!! var försiktig att det inte bräns om man gör det får du börja från början. Tillsätt lök fräs och rör om ca 3-4 minuter. Tillsätt chilifrukter och salt och tomatpuren .Häll i det tärnade köttet och rör om tills det är brynt, sätt locket på och vänta ca 3 min. Häll då ner dom hackade tomaterna, vattnet, och en nypa socker och låt koka upp.Efter fem minuter häller du i malen koriander,chilipulver, gurkmeja. Låt grytan puttra under lock LÅNGGGG tid. Minst ca två timmar.Om grytan är för fast kan du späda ut med vatten, om den är för löst så kan du låta grytan koka utan lock en stund. Smaka av med salt om det behövs garam masala om du har det. Blanda ner den färska spenaten och låta koka ca 15 minuter

 

 

 
 
myTaste.se

En smarrig kvällsmacka ..Bröd fyllda med ost, spenat och salami

Bröd fyllda med ost, spenat och salami

 

1 färdig pizzadeg eller smördeg(blir färdig snabbare då)
200 g fryst bladspenat
1 paket feta ost

150 g cheddar riven
2 tsk oregano
1 tsk flingsalt

 

Du kan ha =):

1 paket mozzarella ost,chévre,salami,blandade kärnfria oliver,cocktailtomater,färskrosmarin


Sätt ugnen på 225°. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla halva degen med olivolja. Strö över spenat, ost och oregano lite av allt du känner för, mozzarella blir väldigt gott och nyttigt. Vik över den andra halvan och nyp ihop kanterna. Pensla med och strö över flingsalt o de kryddor du gillar. Grädda i mitten av ugnen ca15 min. Låt svalna något innan brödet skärs upp.

 

 
 
 
 
myTaste.se

Dulce de Leche bollar mmmmmmm så gött

150 g margaring
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker =)
3 msk starkt kaffe
2 msk kakao (kan uteslutas)
2 msk typ oboýpulver
ca 5 dl avregryn
Dulce de leche eller kola kräm
Pärlsocker


Häll alla ingredienser utom Dulce de leche , pärlsocker i en stor bunke.Arbeta ihop till en jämn chokladbollssmet med hjälp av en elvisp eller ta i !!!.Rulla till bollar.Gör ett litet hål med baksidan av en sked i varje chokladboll. Japp lite kladd blir det men mmmmmmmmmmmmmmmmmm gött.Tryck ner lite kolakräm och nyp sedan ihop bollen innan du rullar den i pärlsocker.Förvaras i kylskåpet i en burk med lock.

 

OBS!!! har du inte Dulce de leche köp kolakräm

 

 
myTaste.se

Gratinerade kräftor...så himla GOTT

 
Visst är det gott ...... till kall cider eller bianco

kräftor, delade på mitten
finriven stark ost som parmesanost
finhackad persilja andvänd stjälken=) blir annan smak
2 vitlöksklyftor, pressade 
salt, svartpeppar, oregano,olivolja


Om du vill ha bröd = Vitlöksbröd, ta olivoja pressa vitlök rosta de i ugnen och servera till kräftorna.


Sätt ugnen på 250 grader.Gröp ut stjärten på havskräftan och dela den i bitar. Blanda ost, persilja och vitlök lite olivolja,oregano. Salta och peppra och tillsätt kräftköttet till din ostblandning. Fördela röran i kräftstjärtsskalen.Lägg dem i en ugnsfast form och in i ugnen i ca 4-5 minuter.Servera med ett bröd och citronklyfta...buon appetito

 

 
myTaste.se

"Merluza" Spansk fisk i Saffran och Curry ..... Merluza con mejillones

Merluza alltså kummel är en fisk som man äter mycket i Spanien man kan göra den lite lyxigt eller enkelt.Här kommer en som jag älskade som liten just för smaken av curry och saffarn , den e lite lyxig.Men du kan andvända annan vit fisk som pollock blir dock inte samma sak, "skulle viejon" sagt.Har börjar göra den igen för ja måste få i mig nått....... prisa jesu.

 

Merluza con mejillones 

 

2 st kummel filéer eller pollockfiléer, 500g musslor, 2 st timjan kvistar, 2 st lagerblad, ett glas vitt vin,1 morot, skalad och skivad, 1 liten purjolök, skivad, schalottenlök, 1 liten selleri, ca 2 tsk curry, nypa saffran efter smak

 

Till fisk: curry blandas med salt

 

babyspenat, ca 2 dl vispgrädde ta mjölk hellre, koriander, hackad ellr persilja ,smör ,olivolja

 

Dela fisken i 4 lika stora bitar. Till detta vill du ha skinnfria fileér. Klappa filéerna torrt, salta även med din curry .Låt den ligga och vänta, så att vattnet dras ut innan den ska ska stekas. Hetta upp en panna med olivolja tillsätt musslor, en kvist timjan, lagerblad häll på vin. Täck pannan Glöm inte skaka och låt koka i cirka 30 sekunder tills alla musslor har öppnat sig.Sila bort och reservera buljong. Ta musslor från sina skal och ställ åt sidan.Fräs schalottenlök, purjölöken, lagerblad i olivolja tills den är mjuk. Tillsätt resten av  grönsakerna , selleri, morot tillsammans med curry, saffran och timjan tillsätt mussla fonden och låt koka upp.

Klappa filéerna torrt, tryck ut försiktigt all vatten .Tänk på att vissa fiskar är väldigt vattniga.Stek i het olivolja i 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. Stäng sedan av spisen och låt fisken vila ca 5 min i stekpanannan.Samtidigt fräs spenaten hastigt i lite olja i en stekpanna försiktigt med en klick smör, cirka 1-2 minuter.Tillsätt musslorna i grönsakerna. Låt den värmas igenom tillsätt sedan grädden eller mjölken och låt det koka upp lite under omrörning så den inte skär sig. Slutligen blanda i koriander eller persilja och häll upp i serveringsskålar.Placera spenat ovanpå musslorna, och en skiva fisk ovanpå.

 

 
 
myTaste.se

Rostade Aubergin i ugn

2-4 medel auberginer, 2-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i halvor,salt, efter smak,kvistar timjan och rosmarin, har du inte kör på det du har

 

Till röran: olivolja,gräddfil,efter smak vill du göra det light ha lättfil, malen svartpeppar ,hackad koriander ,1 citron saft 

 

Sätt ugnen på 200 gr. Dela auberginerna i halvor. Skär ett rutmönster i varje halva men inte rakt igenom strö över salt.Gnugga vitlökhalvorna över de skådade sidorna av äggplantorna och lägg på vitlökshalvorna när du e klar. Stick i rosmarinbladen och timjan kvistarna och ringla olivolja och strö lite över salt. Sätt ihop dem som en sandwich linda hårt i folie och twista om i ändarna. Upprepa med de andra två halvorna. Placera på en långpanna baka av i ca 40-45 minuter i 200 gr eller tills de är mjuka på insidan och kokta ordentligt . Dessa kan göras=) på grillen men tar halva tillagningstiden. Låt svalna något.

Ta bort folien från äggplantorna. Kasta örterna!om du andvänt med stjälk?!, skrapa köttet och vitlök på en skärbräda. Tänk på att det är varmt var försiktig, eftersom auberginerna kommer att ryka en del. Hacka till en pasta eller kör med en mixstav det gör jag .

Hetta upp stekpanna med LITE olivolja och tillsätt "plantpasta". Stek på hög värme under omrörning tills all saft avdunstat och massan är tjock, detta ska du göra snabbt! Ta bort från värmen låt svalna något. Blanda ner allt i en serveringsfat . Auberginpastan hackad koriander gräddfil, kryddor, olivolja och sist pressa över med citron. Servera med bröd , kex eller sallad.

 
 
 
 
 
 
myTaste.se

Huevos del diablo Deviled Eggs ....

 

 

Huevos del diablo Deviled Eggs

 

ca 10 ägg

4 msk majonäs, 2 msk sweet Pickle Relish =Boston Gurka, 2 tsk dijonsenap går bra med skånsk, tabasco, ca 2 tsk riven lök kan uteslutas om man vill=),paprika,peppar,salt krydda efter smak,persilja

 

Koka äggen , skölj dem under kallt vatten tills de kyls för att hantera dem lättare. Skala äggen och skär dem på längden. Ta ut äggulan i en skål och placera de vita fint på ett fat.Mosa äggulorna med en gaffel tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda allt tillsammans tills du har en jämn smet.=) Skeda fyllningen i äggen eller om du känner för fiesta, fyll en spritspåse med fyllningen och spritsa i äggvitorna. Strö topp med en lite paprika och låt dem stå i kylen en stund.

 

 

 

myTaste.se

Pappa al Pomodoro.....väcker Italienlängtan!

Pappa al pomodoro är inte en soppa som många tror och gör, specielt Svenskar när de läser kokbok hit o dit =?.Pappa al pomodoro är mer som  grynig polenta, görs på bröd härligt tjock med en tomatsmak .Det som är roligt är att den är från Toscana området Firenze riktigt rustik väcker Italienlängtan!Här kommer en recept jag fått tag på, saken här är då att buljongen nonnan använder är torr inte flyttande då blir det inte soppa. Det är också viktigt att andvända en handvisp i slutet för omrörningen så brödet löses upp ordentligt.

 

Pappa al Pomodoro

1 kg mogna tomater eller 1l passerade tomater, 2-4 skivor bröd torr lantbröd, oliv olja, 2 vitlöksklyftor, torr buljongtärning eftersmak, basilika eftersmak, Parmesanost, salt, peppar

 

Koka upp vatten i en kastrull.Skär tomaterna i fyra delar .Blanchera tomaterna i 30 sekunder, ”fiska” upp dem ur kastrullen och spola av dem med kallt vatten.Skär brödet i bitar.Passera tomat med kvarnen.

Stek vitlök i lite " oliv olja i pannan, tillsätt sedan din tomatsås vilket som du andvänder, salt,torr buljong, brödsmulor och basilika.Här kan man tillsätta ost eftersmak, om man gillar det. Koka ca 6 minuter, i omröring med en visp för att upplösa brödet.  Servera med parmesan, olivolja och peppar.

 

 
 
 
myTaste.se

Parmesan kex ......smarriga tilltugg till vinet

Testa något mer än chips, till ost och vinet. Varför inte fixa goda smarriga tilltugg dessa kommer från Italien 

 

Parmesan kex

 

160 g smör, 160 g vetemjöl, massa 60 g riven parmesan, 2 kvistar färsk rosmarin eller ca 1 msk, salt,peppar

 

Sätt ugnen på 200 C. Blanda, smör, vetemjöl och riven parmesan med lite salt o lite peppar. Dra av bladen från rosmarinkvisten och hacka i lite mindre bitar och blanda ner i degen.Rulla små bollar av degen och platta till lite. Lägg på bakplåtspapper och in i ugnen cirka 15-20 minuter, tills de blivit lätt gyllenbruna.

 

 
myTaste.se

Spansk gryta de Andalusien a lo árabe

 
 
 

 

Vill du leva Spanien åk till Andalusien som är Costa del Sol, Malaga, La Alhambra, du kommer leva flamenco, små vita bergsbyar, Sierra Nevada, tapas, romska influenser och ingen annanstans i landet får du leva traditionella Spanien som just här. Här har "los moros" verkligen gjort ett avtryck men även romarna, fenicierna, vandalerna och andra nordeuropeiska folk.Här delar jag med mig av något jag åt flera gånger som liten har du ingen tryckkokare bör den koka i ca 2-3 tim .Speciellt om du har med oxsvans=)!

 

1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong

 

 

Skär märgpipan i grytbitar. I en stor gryta med olja bryn köttet i medelvärme kan vara så att du måste göra det i omgångar, beroende på storleken i ca 5 minuter tills de får jämn färg. Ta ut och lägg dem åt sidan.I samma gryta fräs lök, vitlöksklyftor och morotsslantar, palsternacksslantar , salta peppra. I med tomatpurén. Bryn en stund till. Tillsätt köttet med saffran,koriander och spiskummin och alla kryddorna. Fräst hastigt och häll på vinet låt det koka i någon minut för att sedan hälla i tomaterna och citron eller ev. burken med krossade om det är det du andvänder. Häll i vatten så det täcker köttet,smaka av salta om det behövs.Låt koka länge tills köttet blir mört, cirka 2-3  timmar helst längre. Det kan behövas mer vätska så du måste titta till den då och då, tillsätt då mer vatten.Salta och peppra efter smak.

 

 på väg
myTaste.se

Semlamuffin ..Semlemuffin om man inte har tid att göra bullar

Släng ihop semlor i form av stora muffins! Det är alltså helt vanliga muffins fast med kardemumma, mandelmassa fyllning och grädde. Perfekt om man både älskar semlor och inte har tid att göra bullar. Det går bra att förbereda fyllning och cupcakes innan. Plasta in fyllningen och ställ i kylskåpet så håller den i några dagar.Muffin/Cupcakes kan frysas eller förvaras en dag eller två i plastpåse. Tänk på att frysta cupcakes bäst tinas långsamt, inte i mikron utan i rumstemperatur

 

ca 10 st

4 ägg
3 dl socker
100 gr smör
2 tsk kardemumma
1 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Fyllning

ca 200g mandelmassa, 2-3 msk socker,1 tsk vaniljsocker,ca 1/2 dl mjölk eller grädde

 

Topping: 3dl vispgrädde, florsocker

 

Vispa smör och socker till en ljus kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Häll i mjölken, vaniljsockret och kardemumman och vispa ihop allt till en jämn smet. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften med smet. Smeten räcker till ca 10 st muffin. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt på galler.Har du ingen muffinsplåt använd gärna dubbla formar, så de håller formen.

 

Fyllning :Riv mandelmassan och tillsätt socker och vaniljsocker. Häll på lite mjölk i taget och blanda ihop till en jämn kräm med en gaffel. Lägga ihop cupcake : skär försiktigt ut ett trekantigt lock ur varje muffin. Gröp försiktigt ut lite av varje. Fyll mummmsen med fyllningen. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka ut den på muffinsen. Lägg på locket och sikta över florsocker. 

 

 
myTaste.se

Tonfiskröra ......para el tesito LÄTT OCH GOTT!

Tonfiskröra ......para el tesito

 

 

 

 

 

1burk tonfisk i vatten
1-2 hackade kokta ägg
1/2 dl hackad persilja
1/2 hackad vårlök eller rödlök
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt

majonäs, olivolja, vinäger om man vill ha det

Blanda ihop ingredienserna och servera till bröd de gör man i latinamerika Chile eller till pasta eller som fyllning i bakad potatis.

 

starkare variant:

1 burk tonfisk i vatten,1 msk riven färsk ingefära, pressad lime, finhackad rödlök, hackad strimlad röd chili, 2 msk hackad färsk koriander, ½ dl matlagningsyoghurt, salt och peppar efter smak, vinäger om man vill ha det

myTaste.se

javieramusic "Laguitarra"

Javiera Artist/koreograf har sjungit sedan barnsben och jobbat som artist flera år runtom i landet

RSS 2.0