hittarecept.se

Tänkte skriva lite om olika chili eftersom många som följer bloggen frågat om det =)! Chili chipotle morita. Färsk chili kallas jalapeño den blir Chipotle. Detta beroende hur länge den har rökts så delas de upp i Meco, Tipico eller Morita.Som rökt och torkad påminner färgen om mullbär, vilket är Morita på spanska. Här sitter mycket av hettan i kärnorna. Den en rökig smak med toner av choklad och tobak.God att använda i grytor, salsor, såser och marinader. Till dessa recept finns inte direkta mått du måste gå efter smak! Va en kock Y PUNTO.

 

 

 

Egen Fajitakrydda:

2 tsk oregano, 2 tsk chilipulver, 2 tsk spiskummin, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver,1 tsk paprikapulver, 1 tsk havssalt, 1 krm cayennepeppar

 

Tacogratäng med fläskfilé

ca 600 g fläskfilé, margarin, 1 påse fajitakrydda eller från ovan=), 1 burk ananasringar, ca 3-4 st tomater, nachos, salt, peppar, cayennepeppar efter smak, 1 paket naturell mjukost, 1 burk tacosås eller 1 burk krossade tomater, riven ost

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skärköttet  den i tunna strimmlor. Bryn i smöret och strö sedan över kryddmixen. Stek en kort stund och dra av från värmen. Rör ner mjukosten och tacosåsen. Låt ananasen rinna av och skär den i mindre bitar. Tärna tomaterna.Lägg nachosen i en ungsform och fördela köttröran över chipsen. Strö ananasbitar och tomattärningar över röran. Fördela den rivna osten över gratängen och ställ in den mitt i ugnen. Gratinera ca 10 min, tills osten smält och fått lite fin färg.Ta ut och servera med en sallad med tex isbergssallad, majs, röd lök och avocado samt eventuellt lite extra tacosås.

 

 
hittarecept.se
Pane carasau eller Pane da musica är ännu ett lätt tilltugg du kan göra av pizzadeg. Bjud den till en välkomstdrink eller som tillbehör på ett buffébord.
 
pizzadeg: 1kg vetemjöl special
6 1/2 dl vatten
50g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
4 msk olivolja
 
1 sats pizzadeg
olivolja
flingsalt
färsk rosmarin
Sätt ugnen på 220°C.
 
Gör pizzadegen enligt grundreceptet.Kavla ut degen riktigt tunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och finhackad rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills det har fått gyllene bubblor på ytan.
 
0,5 sats pizzadeg
200 g fetaost
0,5 kruka färsk rosmarin
flingsalt
2 msk flytande honung
olivolja
 
 
hittarecept.se
hittarecept.se
Detta receptet passar bra sommar som vinter, med sälta och lite hetta från sambal oelek. Eller mycket hetta, beroende på hur mycket du tål och gillar. Detta bestämmer du.
 
3 rektangulära mjuka tunnbröd ta gärna sviktat som inte spricker när du rullar bröden
1 burk crème fraiche
3 dl riven parmesanost
20 skivor strimlad prosciuotto eller annan rökt skinka är du vegetarian ta tonfisk
2 tsk sambal oelek salt , peppar, kryddor du gillar
 
Blanda alla ingredienser till en tjock röra OBS inte bröden. Bred ut röran på tunnbröden. Rulla ihop ganska hårt vira in i plast eller aluminiumfolie och ställ åt sidan tills det är dags att grädda i ugnen. Tänk på att Prosciutto är dyrt... Det går bra att använda en billigare vanlig skinka eller ost eller om man är vegetarian kan man ha tonfisk. Strimlad skinka, crème fraiche, parmesan och sambal oelek blandas och breds ut på rektangulära tunnbröd. Sedan rullas de ihop och skärs i skivor .Om bitarna tappar formen när du skivar så jämna till dem med fingrarna så att de blir runda och fina. Ät dem kalla, varma eller mitt emellan, efter ungefär 10 minuter i ugnen i ca 225 grader.
 
 
hittarecept.se