......istället för sill

ca 1 kg rensad strömmingsfilé eller skarpsill
5 st citroner
massa salt detta måste du smaka av tills det smakar VÄRRE än havs vatten=(
olivolja till förvaring
svartpeppar
vitlöksklyftor, krossade eller hela
knippe persilja ,basilika vilket som, chili,ostbitar, rödlök  alá julien

 

Skölj strömmingen du behöver inte dra bort skinnet gör man ej i Spanien. Marinera strömmingen i citronjuice och salt tills köttet blir helt vitt över natten, ställ in i kylen under processen. En talrik över skålen som lock glöm inte det.Sila av citronjuicen. Varva övriga ingredienser med strömming i en glasburk så att oljan täcker strömmingen. Förvara i kyl. Severa =)

 

 
 

Tortillas med köttfärs och bönor

400 g nötfärs,1 msk olivolja,1/2 gul lök,1 vitlöksklyfta,1 krm malen chilipeppar,2 krm malen spiskummin,2 tsk kinesisk soja,1/2 dl tomatpuré

Bönröra:

4 dl kokta svarta bönor,1 röd spansk peppar,2 vitlöksklyftor,1 1/2 gul lök,1/2 tsk malen spiskummin,1 msk olivolja,3/4 dl tomatpuré,1 tsk socker,1/2 tsk salt, några kvistar färsk basilika

Till servering:

8 stora, mjuka tortillabröd, 2 avokador, lime eller citronsaft, 2 dl gräddfil, 1/2 rödlök

 

Fräs köttfärs med hackad lök i oljan tills den fått lite färg. Pressa i vitlöken, krydda med chilipeppar, spiskummin och soja. Rör i tomatpuré så det binder ihop färsen lite.Dela först chilifrukten.Skär chilin i strimlor. Finhacka vitlöken. Hacka löken. Fräs lök, vitlök, chili och spiskummin i oljan. Mosa i bönorna lite grovt. Rör i tomatpurén och låt allt bli varmt. Krydda med socker, salt och basilika.Dela avokadorna och skiva fruktköttet. Pressa över lite lime eller citronsaft, så håller de färgen bättre. Skala och skiva löken. Lägg upp avokado, gräddfil, rödlök och basilika i separata skålar. Servera rörorna med vetetortillas eller mjukt tunnbröd och tillbehören.

 

"tomten fryser, men inte göre dig nått o inte göre mignått".... -Men inte gör dig nåt och inte gör mig nåt...HAHAHAjajajajajaja!Snart e det dax Här kommer lite Jul godis att testa helt klart mina favvo riter amigos. Han med den röda luvan väntar i mitt kök o Al mjauuuuuu.Fudge med Dulce leche

 

Vaniljfudge

 

7 dl socker,0,5 dl sirap,50 gr smör,0,5 tsk salt,1 burk kondenserad mjölk,1,25 dl vatten, 2 tsk vaniljsocker

 

Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad gryta. Koka upp blandningen och låt den koka tills temperaturen blir 115 grader. Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten. Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandingen stå och svalna lite. Vispa sedan för hand I några minuter
så att blandningen blir lite luftigare. Häll blandningen i en form du klätt med bakplåtspapper, ca 25 x 15 cm. Låt fudgen bli kall och skär sedan upp den i lagom bitar.