Nu när hösten och mörkret har kommit så behöver jag en bra lampa till allt. Har ni några tips på bra lampor? Här kommer nått som ger värme till kroppen...

 

 

800 g högrev
olivolja
salt och peppar,cayennpeppar
paprikapulver, chilipulver
4 msk tomatpuré
1 gul lök
1 röd lök
3-4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stor röd spansk peppar
purjolök om man gillar det
ca 2 dl rött vin
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor i tomatsås
ca 5 dl vatten eller mer
ca 5 dl buljong eller mer

4 tortillas
riven ost, olivolja


Sätt ugnen på 200 grader och låt köttet ligga ute i rumstemperatur i minst en timme innan du börjar.Salta och peppra högreven och fräs den i olja runt om så den får en fin stekyta. Lägg den på en tallrik så länge, låt den vila. Fräs cayennpeppar, paprikapulver, chilipulver och tomatpuré i smör i en stor gryta utan att det bränns, men så att kryddorna börjar dofta.Hacka lök, vitlök, paprika, spanskpeppar och purjolök och fräs tillsammans med kryddorna.Lägg i köttet och tillsätt vin, bönor, krossade tomater, vatten och buljong.Sätt grytan i ugnen ca 4 tim tills köttet går att ”riva” i bitar. Servera med rostat surdegsbröd eller tortillas.

 

 
myTaste.se
Jag ska försätta skriva mer om chili. Jag är en trogen användare av spansk chili. Den är billig, enkel o förutsägbar i styrka och smak. Spansk peppar, olivolja, vitlök är det som finns allra mest i mina recept. Spansk Chili finns i min hylla i burk torkad som ja kan ta av hela året. Styrkan i den är ett ämne som heter Capsacin och om ni har smakat på den vet ni att det är riktig hetta, som först dröjer lite, sen smäller det till och bränner på bak i svalget. Har ni fått i er alldeles för starkt så är det bästa att dricka Puleva mjölk.OBS!!!=0!!!! inte vatten ger motsatt effekt. Det är för att capsacin är som en olja som vatten inte löser upp utan sprider snarare ut det i hela munnen=? Capsacinet har även massa bra egenskaper som Indian folk ändvänt i flera år i naturläkemedel. Den är en stark antioxidant, sätter fart på endorfinerna och ökar ämnesomsättningen.
 
 
TIPS ala Javí: Tänk på att det smakar hetare när maten är varm. Ta hellre för lite, och addera mer sedan.
Tvätta händerna efteråt. Mycket av styrkan sitter i innerväggar och kärnorna, att ta bort dem är inte alltid så bra=) .De brukar jag strunta i för smaken sitter mest i själva skalet.
Är man många kring bordet så tycker jag att det är juste att låta gästen välja hur starkt eller milt man vill ha det. Sätt i sådana fall såsen bredvid.
 
Enchiladas
 
600 g nötfärs
2 påsar tacokrydda
2 dl chilisås
1 ask cocktailtomater
1 påse riven ost
1 burk chunky salsa 350 g
2 dl crème fraiche blandat med 1 påse cheesedipp mix
8 tortillabröd
 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn färsen och krydda den med tacokryddan. Tillsätt 2 dl vatten samt chilisåsen och låt det koka in. Halvera cocktailtomaterna och blanda ner dem i färsröran. Ta av från värmen och låt svalna lite.Rör under tiden samman halva burken av salsan med ostdippen. Smörj en ugnsfast form med smör. Rör ner hälften av osten i färsröran och fördela färsen på tortillabröden. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i formen. Fördela såsen över och strö över resterande ost. Gratinera i ugnen ca 10 minuter eller tills osten smält och börjat få fin färg. Strö över lite oregano eller hackad koriander innan servering.Servera direkt tillsammans med resterande salsa, gräddfil och en sallad på isbergssallad, tomater, hackad gurka, majs, rödlök och avocado.