Chilensk lantbröd Med "smör" passar till tesito och mat.

 

Hallullas Pan con grasa

 

50 gr jäst 1 paket, 1msk socker,4 dl vatten,12 vetemjöl,2 tsk salt,250 gr margarin eller smör

 

Lös jästen och arbeta ihop till en smidig deg.Glöm ej att margarinen inte får vara för varm när man tillsätter den i skålen.Då DÖR jästen=? .Låt den stå under duk och jäsa 1 1/2 timme . Ta ut degen arbeta ihop degen knåda den ordentligt och gör en avlång orm. Skär ut ca ca 20 ”ayullas” rundlar av den. Låt jäsa 15-20 min nagga med gaffel . Grädda i 250 grader ca 5-10 tills de börjar få färg.

Salt, smör,

Vad är en Spansk sallad?.En Spansk sallad skulle ex ha: spanska chilipulvret pimento de la vera. Det framställs ur röda pepparfrukter som långsamt torkas över öppen eld och sedan mals.Och inte ha massa koriander och jalapeño.Eftersom detta är något som egentligen används mer i latinamerikanska sallader. Koriander är något som används mer av "nativos" indianer i Asien från början. I Spanien använder "los gallegos" mer,persilja,rödlök, vanlig lök , man äter till och med rå gullök som man doppar i salt o äter. I Latinamerika och Centralamerika använder man mer vårlök.

Precis som fransmännen andvänder flytande honung i sin dressingen gör spanjoner det med. I Sydamerika, Centralamerika och Asien använder man brun råsocker för att söta smaken, i sallader och mat. Men dessa stor kedjor Santa Maria TexMex m.m ,TV kanaler, Mästerkock program har förvirrat det skriver OleOle på allt.Fått i oss massa olika namn, som om allt vore från samma land=?Men kom ihåg, två olika kontinenter.Har ni möjligheten att resa till dessa kontinenter gör det. Glöm inte att mat är kultur arv=). Men låt gå. Här kommer en Spansk sallad, vill du göra den mer original gör du den enbart med persilja och skippar koriander , "me explico!?"

 

Spansk Sallad

 

1kruka sallad helst romansallad, 500 g tomater (kan uteslutas ),1 eller 2 burkar stora vita bönor ,kidneybönor eller blandade,1 rödlök,2 st spansk chili en röd och en grön, efter smak, rödvinsvinäger  ca 3 msk, flytande honung ca 1msk olivolja,1 knippe koriander  grovhackad,(1 näve bladpersilja, grovhackad.Om du vill ha det), salt, peppar

 

Skölj bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Skölj och riv salladen i bitar. Skär tomaterna i grova klyftor. Strimla rödlöken och strimla chilin. Blanda alla ingredienserna till dressingen väl.Rör samman olivolja, honung samt vinäger .Sväng runt salladen,tomat, rödlök och med dressingen.Smaka av med flingsalt och grovmalen svartpeppar. OBS! . Tillsätt sist chili och koriander, persilja (om du har det), så gör man på spansk vis.