Vill du leva Spanien åk till Andalusien som är Costa del Sol, Malaga, La Alhambra, du kommer leva flamenco, små vita bergsbyar, Sierra Nevada, tapas, romska influenser och ingen annanstans i landet får du leva traditionella Spanien som just här. Här har "los moros" verkligen gjort ett avtryck men även romarna, fenicierna, vandalerna och andra nordeuropeiska folk.Här delar jag med mig av något jag åt flera gånger som liten har du ingen tryckkokare bör den koka i ca 2-3 tim .Speciellt om du har med oxsvans=)!

 

1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong

 

 

Skär märgpipan i grytbitar. I en stor gryta med olja bryn köttet i medelvärme kan vara så att du måste göra det i omgångar, beroende på storleken i ca 5 minuter tills de får jämn färg. Ta ut och lägg dem åt sidan.I samma gryta fräs lök, vitlöksklyftor och morotsslantar, palsternacksslantar , salta peppra. I med tomatpurén. Bryn en stund till. Tillsätt köttet med saffran,koriander och spiskummin och alla kryddorna. Fräst hastigt och häll på vinet låt det koka i någon minut för att sedan hälla i tomaterna och citron eller ev. burken med krossade om det är det du andvänder. Häll i vatten så det täcker köttet,smaka av salta om det behövs.Låt koka länge tills köttet blir mört, cirka 2-3  timmar helst längre. Det kan behövas mer vätska så du måste titta till den då och då, tillsätt då mer vatten.Salta och peppra efter smak.

 

 på väg
myTaste.se
billigt, burk, chli, gryta, lök, morötter, olivolja, saffran, spanskt, tapas, tomat, vitlök, vitt vin,

Släng ihop semlor i form av stora muffins! Det är alltså helt vanliga muffins fast med kardemumma, mandelmassa fyllning och grädde. Perfekt om man både älskar semlor och inte har tid att göra bullar. Det går bra att förbereda fyllning och cupcakes innan. Plasta in fyllningen och ställ i kylskåpet så håller den i några dagar.Muffin/Cupcakes kan frysas eller förvaras en dag eller två i plastpåse. Tänk på att frysta cupcakes bäst tinas långsamt, inte i mikron utan i rumstemperatur

 

ca 10 st

4 ägg
3 dl socker
100 gr smör
2 tsk kardemumma
1 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Fyllning

ca 200g mandelmassa, 2-3 msk socker,1 tsk vaniljsocker,ca 1/2 dl mjölk eller grädde

 

Topping: 3dl vispgrädde, florsocker

 

Vispa smör och socker till en ljus kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje. Häll i mjölken, vaniljsockret och kardemumman och vispa ihop allt till en jämn smet. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften med smet. Smeten räcker till ca 10 st muffin. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt på galler.Har du ingen muffinsplåt använd gärna dubbla formar, så de håller formen.

 

Fyllning :Riv mandelmassan och tillsätt socker och vaniljsocker. Häll på lite mjölk i taget och blanda ihop till en jämn kräm med en gaffel. Lägga ihop cupcake : skär försiktigt ut ett trekantigt lock ur varje muffin. Gröp försiktigt ut lite av varje. Fyll mummmsen med fyllningen. Vispa grädden ganska hårt och spritsa eller klicka ut den på muffinsen. Lägg på locket och sikta över florsocker. 

 

 
myTaste.se
Cupcakes, Semlamuffin, Semlemuffin, bakpulver, florsocker, grädde, kardemumma, mandelmassa, mjölk, muffin, muffins, muffins, semlor, socker, vetemjöl, vispgrädde, ägg,