Vill du leva Spanien åk till Andalusien som är Costa del Sol, Malaga, La Alhambra, du kommer leva flamenco, små vita bergsbyar, Sierra Nevada, tapas, romska influenser och ingen annanstans i landet får du leva traditionella Spanien som just här. Här har "los moros" verkligen gjort ett avtryck men även romarna, fenicierna, vandalerna och andra nordeuropeiska folk.Här delar jag med mig av något jag åt flera gånger som liten har du ingen tryckkokare bör den koka i ca 2-3 tim .Speciellt om du har med oxsvans=)!

 

1 kg grytkött, t ex märgpipa, högrev eller fransyska, 2 st oxsvans, 3 chili kan uteslutas om du inte vill ha de starkt, smör till stekning, olivolja till stekning, 3 gula lökar, 3 morötter, 3- 5 palsternackor, 3 st vitlöksklyftor, 1 msk salt,1 kuvert saffran1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 msk mald spiskummin, 1 msk paprikapulver de la Vera helst, 1 tsk chilipulver, 1 tsk gurkmeja, 2 tsk mald koriander,1 burk krossade tomater à 400 g eller 4 st stora hackade tomater, halvt glas rött vin, en halv pressad citron och lite riven ingefära, 2 lagerblad, 1 tärning köttbuljong

 

 

Skär märgpipan i grytbitar. I en stor gryta med olja bryn köttet i medelvärme kan vara så att du måste göra det i omgångar, beroende på storleken i ca 5 minuter tills de får jämn färg. Ta ut och lägg dem åt sidan.I samma gryta fräs lök, vitlöksklyftor och morotsslantar, palsternacksslantar , salta peppra. I med tomatpurén. Bryn en stund till. Tillsätt köttet med saffran,koriander och spiskummin och alla kryddorna. Fräst hastigt och häll på vinet låt det koka i någon minut för att sedan hälla i tomaterna och citron eller ev. burken med krossade om det är det du andvänder. Häll i vatten så det täcker köttet,smaka av salta om det behövs.Låt koka länge tills köttet blir mört, cirka 2-3  timmar helst längre. Det kan behövas mer vätska så du måste titta till den då och då, tillsätt då mer vatten.Salta och peppra efter smak.

 

 på väg
myTaste.se
billigt, burk, chli, gryta, lök, morötter, olivolja, saffran, spanskt, tapas, tomat, vitlök, vitt vin,