Så har ni lagat fisk med malaguetas? så det bränns i munnen. Om inte gör det, det ska ge er lycka i kärlek.Jag fick resa mil för att lämna blommor till min tjej kompis, fick sitta ner röka cigarr (jag som inte röker)och sjunga för henne.... Jag pratade med Yemaya igår kväll, hon kom till mig i drömmen och viskade i mitt öra. Hon sa till mig att köpa en plattfisk och laga till den på karibiskt sätt. Men jag skulle skära upp en malagueta och strö på den på mina läppar precis som en  lipsil och blunda …… kul grej!!?? ….att laga denna maträtt, och testa om jag grät. För att få ett svar på min fråga om jag älskade…..
Mina känsliga läppar bulltade blev blodröda, det brändes … Jag behövde det….. smak. :)……det skulle kännas precis som hans kyss.

På morgonen  skulle jag hacka malaguetan i småbitar och lägga den i  kaffet och dricka …… Hela lägenheten skulle lukta kärlek, det skulle ge stark doft av malguenas, choklad och kaffe. Det skulle smaka och lukta precis som han. Tårarna rann för mina kinder jag kunde verkligen blunda och känna hans läppar mot mina. Efter detta varnade hon mig att jag skulle bli så trött…. och det blev jag …… sov flera timmar.


Hon är en livgivare och ömsint beskyddare Yemaya, både av alla sina orixá-barn och jag e en av de ömtåliga små människoflarn som valt att följa henne. Men nåde du som retar henne eller hennes barn! Yemaya är omtänksam, rättvis och tålmodig. Men de gånger hon blir arg kan hon, precis som ett stormigt hav, bli mycket våldsam och destruktiv. Siffran 7 förknippas med henne och syftar på de sju haven. Hon bär sju kjolar och hennes färger är blått och vitt … Sen jag var liten har jag alltid tyckt om solrosen. Och solrosen är hennes blomma.


Jag hade inte tänkt att den sköna Yemaya skulle väcka sådan nyfikenhet hos mig. Men hon hänger ihop med mig just för att hon hänger ihop med det exotiska, erotiska och för att hennes avbild är så härligt romantisk. Yemaya är en mystik vän……är lite hemlig. O visst jag har bestämt mig månskensnätter stiger hon upp ur havsdjupet och porlar fram i de sjungande vågorna med pärlor rinnande likt havsskum ur händerna. Vacker, vild, vital men konstigt nog inte våt………………


Hon sa också till mig att inte ta åt mig, att allt var hans fel och inte mitt. Yemaya finns med mig…… fisken blev så god. Den exotiska rätten var en del av min romantiska historia, den delade kärleken till det sköna, poesi, musik och kärlek landskap, men hon fruktade den kaos omkring mig som hotade kärleken och att den hade tagit över förnuftet. Yemaya tror att det finns en anledning... ett varför allt sker som sker.

Idag softar jag och njuter..... så nice så nice.Jag har varit ute och gått en llååånnnggg promenad och druckit kaffe. Livet känns så underbart och så här vill jag alltid leva och ha det. Bara njuta i solen och glo på folk, bara vara. Alla har så olika stilar; vissa som ser bekväma ut i kläderna och vissa som ser helt coola ut. Vissa hårt spacklade och vissa bara naturliga.
Mina fötter är fulla av sår....röda med sår som blöder. Skavsår. Skrubbsår. Brännsår. Jag har bestämt att vila från all träning och bara ta det lugnt och slappna . Bort med mina tåspetsskor i rosa slitet siden som påminner om blödande tår och så har det alltid varit ... När jag var liten led jag och blödde, som ett menlöst offerlamm ..... jag fick  ta av mig skorna och gå barfota från spårvagnen, så värkte fötterna. .... Jag minns ännu lyckan när jag fick köpa riktiga tåspetsskor. Igår hade jag kramp i fötterna. Jag gjorde fotbad och masserade in vaselin och på med raggsockor. Hade världens mysigaste dröm att han attackerade mina fötter när jag låg och sov! Han är nog den enda som tyckte om mina fula dansfötter....Som svar på hans fråga. Jo, jag äter sånt jag gillar äta. Man måste bara lära sig vad JAG gillar. Mamá har tipsen =)....


Så om, du vill vara mer passionerad och förstå temperament njuta av något nytt, något värt leva för?!!! Fast du kanske är en fegis? börja med att testa denna maträtt. Den är så god som kärleken, du kommer slicka o suga dina fingrar.....Moqueca är en traditionell brasiliansk rätt med rötter i maya-kulturen. En smakfulla gryta görs både på fisk och räkor. Den baseras på två av de tre saker som alltid ingår i det Bahianska kökets 'heliga tre-enighet', nämligen kokosnötsmjölk och dendê-olja. Den tredje komponenten som är malagueta-peppar, kan serveras separat. Servera med torrt kokt ris.


Moqueca de Camarâo (inte för fegisar!!)
8 port


600 g fiskfilé
½ dl färskpressad limejuice
1 tsk salt
2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 gröna chilifrukter (malaguetas)
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk koncentrerad fiskfond
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad koriander
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
200 g skalade räkor
4 salladslökar


Skär fisken i 3-4 cm stora tärningar marinera en kvart med limejuice och salt. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka las malaguetas chili.Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja.Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i 10-12 minuter. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp.Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 7-8 minuter.Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.Strimla och strö över salladslöken.Smaka av med salt och peppar.Servera grytan med kokt ris.

Malagueta-peppar
pimenta de malagueta är en liten aromatisk frukt av familjen solanaceae. Eftersom den är mycket svår att få tag i kan den ersättas av chilepeppar som t ex jalapeño eller habanero. Den serveras ofta i form av en sås där 3-4 malaguetas, 1 lök och en vitlöksklyfta mosas sönder till en pasta tillsammans med lite salt. Slutligen tillsätts saften av en citron. Låt sedan såsen stå och dra någon timme.