Snart är det dax för Våffeldagen, JAG BARA ÄLSKAR VÅFFLOR. Det är så gott!!!!!
Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag, att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Men varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag? Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkoms. Kyrkligt är dock Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars. Förr kallades Maria även för “Vår Fru” och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för “Vårfrudagen”. Att dett sedan blev “våffeldagen” tros vara ett hörfel, “Vårfru” blir lätt “våfflor”.Dagens placering i almanackan hör samman med vårdagjämningen, är en äldre tradition än julen. Däremot firar vi jul 9 månader efter Jungfru Marie Bebådelsedag, den tid en normal graviditet varar. Hönsen värper bra på våren så att tillgången på ägg är god, dels att förr så åt man inte ägg under fastan men festdagen Jungfru Marie bebådelsedag bryter fastan och ägg är tillåtet att äta.


Vanliga våfflor:

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
1 tsk socker
1 krm salt
1 dl flytande margarin eller smält smör


Jag har en viss förkärlek till att experimentera och hitta på nya, jag experimenterade fram de här våfflorna med ägg och havregryn, och de blev väldigt goda. Grädde och sylt så blev det havregryn. Väldigt gott, näringsrikt, och så håller man sig mätt ett tag.NYTTIGA Havrevåfflor

Äggvåfflor
2 dl havregryn
2,25 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
flytande margarin eller smör till gräddning