Javis o mamás Croissanter

Fatta ska man baka hemma ska det vara roligt. Man behöver INTE göra Croissanter på två dagar du kan göra dem på en dag Varsågoda.

 

 

 

 

7 dl vetemjöl , 50 g jäst,2 1/2 dl ljummen vatten,2 ägg,125 g rumsvarmt smör eller margarin,1 tsk salt

Inkavling: Ca 200 g rumstempererat smör eller margarin( vill du göra det lättare använd smörkniv och LÄTTA=)!)

 

 

 

Knåda ihop ingredienserna till degen, ställ kallt. Låt smöret mjukas upp i rumstemperatur. Tryck ut smöret mellan smörpapper, kavla ut till en rektangel, ca 1 cm tjock. Ställ kallt. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg smöret på degen, vik in degen som ett kuvert så smöret blir helt inkapslat. ( Skulle du nu vilja FUSKA andvänd LÄTTA margarin med smörkniv FUNKAR. JO! du får fuska, menigen är att det ska vara roligt i köket.)Kavla i sidled så smöret kavlas in i degen. Vik degen treslag, slå in i plastfilm, låt vila i kylen en halv timme. Placera degen med vikningen ifrån dej, kavla sidled, vik treslag, låt vila kallt en halv timme. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång, låt vila kallt.

 

 

Ta ut degen, kavla tunt till 2 mm tjocklek. Skär ut trianglar för klassisk croissantvikning (rulla ihop från triangelns bas) eller rektanglar. Låt jäsa 1 timme på plåt. Lägg ugnen på 175 -200 grader. Med äggstrykning får den blank yta. Grädda croissanterna i mitten av ugnen tills de ser färdiga ut, cirka 10-20 minuter.Servera varma och njut.

 

 Dessa kort e från mitt kök =)