
Goa saffransbullar, ett måste till Lucia!Kör efter ett nytt recept, bullarna blir jättegoda..Det smakar saffran, med apelsin
Saffransbullar med apelsin
50 g jäst,175 g smör,5 dl 3% mjölk,1/2 tsk salt,2 dl socker,2 g saffran,1 ägg,ca 1 1/2 l vetemjöl
Fyllning:
200 g rumstempererat smör,100 g mandelmassa,1 st apelsin
Garnering:
1 ägg, lite salt, mandelspån/pärlsocker/russin
Smula jästen i en bunke.Mortla saffranet i lite av sockret.Smält smöret. Häll ner saffran.Häll på mjölken och värm till 37°C.Rör ut jästen i degvätskan.Tillsätt salt, socker och ägg.Arbeta i så mycket av mjölet så att degen blir smidig och släpper kanterna på bunken.Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 min.Under tiden gör du fyllningen. Riv det yttersta av skalet från apelsinen. Riv mandelmassan grovt.Blanda apelsinzesten med smör och mandelmassa med degkrokar eller en gaffel.Sätt ugnen på 225°C.Knåda degen. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel.Bred fyllningen på degen och rulla ihop till en rulle. Skär i 3 cm breda bitar och lägg i bullformar.Låt jäsa 30-45 min. Pensla med uppvispat ägg blandat med en nypa salt. Strö över valfri dekorering.Grädda i ca 8-10 min.
1 kommentarer
Oslofru
08 Dec 2014 21:08
Definitivt ett måste annars också! ;) hihi.
Kommentera