Risotto är egentligen väldigt enkelt att göra, men kräver lite uppmärksamhet under tiden, kräver dessutom lite extra kärlek och uppmärksamhet under själva tillagningen. Risotto är inget svårt med lite träning. Kan man grunden så kan den varieras i oändlighet. Det svåra är att man inte ska göra den för torr. En risotto ska vara så lös att den nästan rinner ut på tallriken. En stabbig, tjock risotto växer bara i munnen….Dessutom ska man ta den LIIIIIITE för tidigt så man får riset al dente och inte överkokt. Detta är ett recept som äts i Italo landet som är enkelt och super gott. Du kan göra det med svamp istället för Pancetta. Capisci quello che voglio dire=)?
Risotto med bacon och Ost
1 paket eller 280 g bacon 4 dl baconris arborio eller carnaroli
1 gul lök, finhackad
1 dl olivolja 2 dl vitt vin
1,5 liter grönsaks eller hönsbuljong
olivolja och en klick smör
ca3 dl riven parmesan/padano ja detta efter smak=)!
svartpeppar salt
1 kruka persilja hackad
basilika om man gillar det till dekoration
Strimla bacon och fräs knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och ställ åt sidan tills det ska blandas med risotton.Koka upp buljongen och håll den varm. Värm oljan i en stekpanna, har du inte en stor ändvänd en kastrull. Fräs löken försiktigt tills den mjuknar, utan att ta färg. Häll i riset och rosta det med löken och oljan. Rör om regelbundet tills riset är lite torrare, det tar några minuter. Häll sedan över vinet och låt det dunsta bort helt. Fyll på med några dl buljong, så att första omgången täcker riset ordentligt med ett par centimeter upp. Småkoka och skaka pannan regelbundet men glöm ej trixet är OBS!rör inte. När den första omgången buljong har kokat in, fyll på vartefter med någon dl i taget och låt den koka in mellan varven. Det tar ungefär 20 minuter, detta beroende på vilken konsistens du vill ha på riset. Smaka på riset så att det är färdigt i din smak. Se till att buljongen nästan har kokat in helt innan du tar risotton från värmen. Risotton ska dock fortfarande vara ganska lös. Blanda risotton med, bacon och persilja. Blanda sist försiktigt i en skvätt olivolja och en klick smör. Rör sedan i osten tills den har smält och smaka av med svartpeppar och salt . Garnera eventuellt med lite basilika.

Risotto,
bacon,
basilika,
lök,
lökar,
olivolja,
persilja,
ris,
smör,
Kommentera