hittarecept.se
 
 
Adobo betyder marinad och har sitt ursprung i Spanien. Mi viejo var galen vid grillen. Vill du få en annorlunda smak passar bra på kött, fågel eller fisk eller grönsaker denna sommar testa denna. VARNING detta smakar inte som skiten du köper i burkar detta är det riktiga Abodo från Mexico. För en adobo som räcker till hela grillen för midsommarfesten tar du:
 
Mexikansk adobo
 
6 st ancho chili
3 st guajillo chili
2 skalade vitlöksklyftor
6 kryddpepparkorn
3 svartpepparkorn
1 kryddnejlika
1 kryddmått spiskummin
1 cm kanelstång eller 2 teskedar torkad
1 silver lök
1 matsked äppelcidervinäger
1 tesked salt
1 och 1/2 deciliter blötläggningsvatten de torkade chilis ska ligga i blöt, OBS glöm ej spara vattnet!
2 matskedar rapsolja
500 gram kött, fågel eller fisk av valfri sort
 
Tillagningssätt: Värm en torr panna och rosta ancho och guajillo chilis, vitlök, kryddpeppar, svartpeppar, kryddnejlika, spiskummin, kanel o ök på mellanhög värme tills vitlöken är gyllengul och chilis är mjuka. Lägg de rostade kryddorna, vitlöken och löken i en mixer eller mortel. Lägg de rostade ancho och guajillo chilis i blöt i 1/2 liter varmt vatten i ca 10 minuter. Ta upp de mjuka blötlagda chilis ut vattnet och spara vattnet. Kärna ur chilis. Lägg de urkärnade chilis i mixern eller mortel. Tillsätt vinäger, salt och blötläggningsvatten. Mixa till en slät och tjock puré. Du kan sila adobopurén om du vill men jag gillar de små chilibitar som finns med! Värm oljan i samma panna och stek adobosåsen under omrörning ca 10 minuter. Adobon är klar när såsen är rätt torr och täcker en sked utan att rinna.Blir den för torr andvänd vattnet du har från chilis. Konsistensen är ungefär som ketchup. Bred adobon över din favorit köttbit, kycklingdelar eller fisk och låt vila en stund men för BÄSTA smak marinera över natten i kylen. Grilla som vanligt eller stek på spisen eller i ugn och njut av en annorlunda smak =)!!!!
 
 
hittarecept.se
GRILLEN, Mexikansk, adobo, ancho chili, chilin, guajillo, hetta, kanelstång, kryddpepparkorn, kött, lätt, midsommar, spiskummin, äppelcidervinäger,

Kommentera

Publiceras ej