Traditionen är att servera Sopaipillan/Torta Fritan när det är kallt under höst eller vintern så du blir varm i kroppen med " el mate" som du dricker till. Fantastiskt när smaker och dofter kan ta med en ut på resor, tillbax till mammas kök. Doften av Sopaipillan/Torta Fritan tar mig på sekunder till min barndom. De är supergoda som tillbehör till soppor och grytor men går även att servera som förrätter. Men absolut bäst för mörka höstkvällar är att mysa skymning tillsammans med en kopp te, nygjord sopaipillas med en skiva vällagrad ost och Pebre.

 

 

Torta Fritas ”a lo gaucho” o Sopaipilla

1/2 kg vetemjöl
5 msk margarin eller fett (grasa de vaca)
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt

Kavla ut degen tills den är ca ½ -1 cm tjock deg. Stansa ut runda cirklar med tefat eller en rund form. Fritera i ca 5 dl matolja.Tortas fritas (sopaipillas perdón mamá =) )Är god fattigmanskost. Något som hängt med från gaucho tiden i min familj.Absolut det bästa för regniga höst och vinterdagar mysigt att sitta inomhus och dricka te eller mate, och knapra i sig tortas fritas.Kan ätas neutrala med dulce de leche eller sirap på. eller i Chile ät det med Pebre på.

 

Pebre

1 knippe salladslök
1 knippe färsk koriander
2 ajís (eller chilifrukter som det heter på svenska)
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk peppar
1 tomat 
salt efter behag
vatten

Hacka koriandern, hela salladslöken du kan även de gröna delarna, tomaten och chilifrukterna. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar. Blanda ut med vatten eftersom pebre inte skall vara en massa utan lagom lös i konsistensen. Går man på restaurang står alltid en skål med pebre framme på bordet i Chile som är lika oumbärlig som sojan vid det kinesiska matbordet.

 

 
hittarecept.se
Chile, Sopaipilla, Sopaipillan, Torta Fritas, bönor pebre, gaucho, koriander, olivolja, pebre, salladslökar, vetemjöl, vitvinsvinäger,

Kommentera

Publiceras ej